2012-07-04 16:48:34 | Módosítva: 2012-07-04 16:48:34
A zöldbab is egy igazi nyári étel. Egy tartalmas zöldbableves mellé nagy melegben nem is kell második!
Elkészítés
A szalonnát apró kockára vágjuk, zsírját kisütjük, a pörcöt félretesszük. A zsíron üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát. Beledaraboljuk a kicsumázott paprikát és a lehéjazott paradicsomot. Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük annyi sonkalével és vízzel (vagy csak vízzel), hogy 1 liternyi levesünk legyen, és felforraljuk. Beletesszük a fagyos, vagy a megtisztított, feldarabolt zöldbabot, és amikor forrni kezd, hozzátesszük a tarhonyát. Lassan, lefedve főzzük 25-30 percig. A tejfölt hígítjuk egy kevés levessel, simára keverjük, és a többi leveshez adjuk. Beledobjuk a gyufaszálnyi csíkokra vágott sonkát, az őrölt borsot, kóstoljuk, ha kell, utánasózunk (ha nem sonkalevet használtunk).
Tálalás
Tálaláskor a tetejére szórjuk a szalonnapörcöt, és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Aki nagyon szereti a csípőset, hegyes erőspaprikát karikázhat rá.
Hozzávalók
50 dkg | zöldbab |
1 nagy fej | vöröshagyma |
10 dkg | füstölt szalonna |
2 húsos | zöldpaprika |
1 nagy | paradicsom |
1 mokkáskanál | csípős pirospaprika |
10 dkg | főtt sonka |
sonka fözőlé | |
10 dkg | tarhonya |
2 dl | tejföl |
1 csokor | petrezselyemzöld |
1 csapott mokkáskanál | őrölt feketebors |
só |
Tudnivalók
Recept | 4 főre |
Cukormentes | Igen |
Lisztmentes | Igen |