Alföldi zöldbableves

Alföldi zöldbableves

2012-07-04 16:48:34 | Módosítva: 2012-07-04 16:48:34

A zöldbab is egy igazi nyári étel. Egy tartalmas zöldbableves mellé nagy melegben nem is kell második!

Elkészítés

A szalonnát apró kockára vágjuk, zsírját kisütjük, a pörcöt félretesszük. A zsíron üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát. Beledaraboljuk a kicsumázott paprikát és a lehéjazott paradicsomot. Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük annyi sonkalével és vízzel (vagy csak vízzel), hogy 1 liternyi levesünk legyen, és felforraljuk. Beletesszük a fagyos, vagy a megtisztított, feldarabolt zöldbabot, és amikor forrni kezd, hozzátesszük a tarhonyát. Lassan, lefedve főzzük 25-30 percig. A tejfölt hígítjuk egy kevés levessel, simára keverjük, és a többi leveshez adjuk. Beledobjuk a gyufaszálnyi csíkokra vágott sonkát, az őrölt borsot, kóstoljuk, ha kell, utánasózunk (ha nem sonkalevet használtunk).

Tálalás

Tálaláskor a tetejére szórjuk a szalonnapörcöt, és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Aki nagyon szereti a csípőset, hegyes erőspaprikát karikázhat rá.

Hozzávalók

50 dkg zöldbab
1 nagy fej vöröshagyma
10 dkg füstölt szalonna
2 húsos zöldpaprika
1 nagy paradicsom
1 mokkáskanál csípős pirospaprika
10 dkg főtt sonka
sonka fözőlé
10 dkg tarhonya
2 dl tejföl
1 csokor petrezselyemzöld
1 csapott mokkáskanál őrölt feketebors

Tudnivalók

Recept4 főre
CukormentesIgen
LisztmentesIgen