2012-06-26 10:25:41 | Módosítva: 2012-06-26 10:26:04
Szeleteléskor a leeső darabokat – semmi másra nem jó, erre viszont kiváló – gyűjtsük egy nejlonzacskóban a mélyhűtőben. Előbb-utóbb összejön akkora mennyiség, amelyet ledarálhatunk. Nem baj, ha ezek különféle húsok darabjai, annál finomabb lesz belőle az étel.
Elkészítés
A zsemlét apró kockára vágjuk, hagyjuk egy kicsit szikkadni, majd a tejjel, és a felvert tojásokkal leöntjük. Hagyjuk, hogy a zsemle megszívja magát, néhányszor megkeverjük. A darált húst keverőkanállal fellazítjuk, megszórjuk liszttel, az apróra vágott petrezselyemzöld felével, őrölt szerecsendióval, ételízesítővel, zúzott fokhagymával, és a zsemlével alaposan összegyúrjuk. Közben egy széles lábosban (hogy a megdagadó gombócok elférjenek benne) 1,2 liter vizet a leveskockákkal felforralunk. Nedves kézzel kis gombócokat formálunk a húsmasszából, és óvatosan a fővő levesbe engedjük. Amikor a gombócok feljönnek a leves tetejére, lassan főzzük még 10 percig. Rászórjuk a maradék petrezselymet, és forrón tálaljuk.
Hozzávalók
| 25 dkg | darált hús |
| 1 db. | zsemle |
| 2 db. | tojás |
| fél deci | tej |
| 2 evőkanál | liszt |
| 1 teáskanál | ételízesítő |
| 1 cikk | fokhagyma |
| 1 csokor | petrezselyemzöld |
| 1 mokkáskanál | őrölt szerecsendió |
| egy | leveskocka |
Tudnivalók
| Elkészítés ideje | 30 perc |
| Recept | 2 főre |