Húsgombóc leves

- 30 perc

Húsgombóc leves

2012-06-26 10:25:41 | Módosítva: 2012-06-26 10:26:04

Szeleteléskor a leeső darabokat – semmi másra nem jó, erre viszont kiváló – gyűjtsük egy nejlonzacskóban a mélyhűtőben. Előbb-utóbb összejön akkora mennyiség, amelyet ledarálhatunk. Nem baj, ha ezek különféle húsok darabjai, annál finomabb lesz belőle az étel.

Elkészítés

A zsemlét apró kockára vágjuk, hagyjuk egy kicsit szikkadni, majd a tejjel, és a felvert tojásokkal leöntjük. Hagyjuk, hogy a zsemle megszívja magát, néhányszor megkeverjük. A darált húst keverőkanállal fellazítjuk, megszórjuk liszttel, az apróra vágott petrezselyemzöld felével, őrölt szerecsendióval, ételízesítővel, zúzott fokhagymával, és a zsemlével alaposan összegyúrjuk. Közben egy széles lábosban (hogy a megdagadó gombócok elférjenek benne) 1,2 liter vizet a leveskockákkal felforralunk. Nedves kézzel kis gombócokat formálunk a húsmasszából, és óvatosan a fővő levesbe engedjük. Amikor a gombócok feljönnek a leves tetejére, lassan főzzük még 10 percig. Rászórjuk a maradék petrezselymet, és forrón tálaljuk.

Hozzávalók

25 dkg darált hús
1 db. zsemle
2 db. tojás
fél deci tej
2 evőkanál liszt
1 teáskanál ételízesítő
1 cikk fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
egy leveskocka

Tudnivalók

Elkészítés ideje30 perc
Recept2 főre