2012-06-12 11:24:10 | Módosítva: 2012-06-12 11:42:32
A kelbimbó jól tárolható, fagyra nem érzékeny káposztaféle. A növény magas szárán, a nagy levelek hónaljában diónyi, tömör kis káposztafejecskék nőnek, ez a kelbimbó. Késő ősszel és télen kerül a piaci standokra, de mélyhűtve egész évben kapható.
Elkészítés
Kelbimbóleves rizzsel
A megtisztított kelbimbókat 1 liter vízben a leveskockákkal föltesszük főni. Ha megpuhultak, szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük. Kevés olajon megfuttatjuk a lisztet, belekeverjük a zúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, fölengedjük egy kevés hideg vízzel, majd elkeverjük a tejföllel. Besűrítjük vele a levest. Beletesszük a megmosott rizst, megborsozzuk, és kiforraljuk. Visszatesszük a kelbimbókat, megvárjuk, míg újra felforr, lefedjük, lehúzzuk a tűzről, és néhány percig még állni hagyjuk, hogy a rizsszemek biztosan megduzzadjanak.
Kelbimbóleves tárkonnyal
A megtisztított kelbimbót a tejjel és 6 dl vízzel főni tesszük. Beletesszük a leveskockákat, megborsozzuk, hozzátesszük a tárkonyt, és egészen puhára főzzük. Néhány kelbimbót félreteszünk a tálaláshoz, a többi levest merülőmixerrel pépesítjük.
Tálaláskor a kelbimbókat elosztjuk a tányérokban, és a forró levest rámerjük.
Képek
Hozzávalók
Kelbimbóleves rizzsel | |
50 dkg | kelbimbó |
2 db. | tyúkhúsleveskocka |
5 dkg | rizs |
1 evőkanál | liszt |
2 nagy cikk | fokhagyma |
2 dl | tejföl |
1 mokkáskanál | pirospaprika |
őrölt feketebors | |
Kelbimbóleves tárkonnyal | |
30 dkg | kelbimbó |
6 dl | tej |
2 db | leveskocka |
1 csokor | tárkony |
őrölt bors |