Töltött karalábé

Töltött karalábé

2012-05-29 17:22:29 | Módosítva: 2012-05-29 17:22:55

Akaralábéról

Jelentős C-vitamin tartalmú főzeléknövényünk. Nagy előnye, hogy tavasszal igen korán fogyasztható, szemben a többi, őszi szedésű káposztafélével. A zsenge karalábé gumóját 20 percig főzzük, ásványi anyagokban gazdag, friss, fiatal leveleiből párolva köretet készíthetünk. Ha nem használjuk föl a friss karalábét, ne nejlonban, hanem alufóliába tekerve tegyük a hűtőbe: két hétig is friss marad.

Elkészítés

A karalábét leveleivel együtt vásároljuk meg, és a zsenge leveleket vágjuk csíkokra. Vágjunk le egy szeletet mindegyik karalábéból (ez lesz a "kalapja"), vékonyan hámozzuk meg és karalábévájóval vagy éles szélű kiskanállal addig vájjunk ki kis forgácsokat, míg a közepében szép nagy üreget készítünk. A rizst 6 dl ételízesítős vízben főzzük félpuhára. Az apróra vágott hagymát kevés olajban fonnyasszuk meg. Keverjük össze a darált hússal a rizst, a vöröshagymát, majdnem az egész apróra vágott petrezselyemzöldet, a zúzott fokhagymát, a tojást, sózzuk, borsozzuk, és a masszával töltsük meg a karalábékat.
A kivájt karalábéforgácsot és az összevágott leveleket egy széles lábosba szórjuk, ráültetjük a megtöltött karalábékat, fogvájóval mindegyikre rátűzzük a "kalapot", ráöntjük a rizs főzőlevét, és lefedve lassan puhára pároljuk. A karalábékat kiemeljük a főzőléből, a lisztet simára keverjük egy kevés vízzel és a tejföllel, és besűrítjük a megfőtt karalábéforgácsokat. Belekeverjük a megmaradt petrezselyemzöldet, egyet forralunk rajta, és visszatesszük a töltött karalábékat.

Tálalás

Éppen csak összeforraljuk, és azonnal tálaljuk.

Hozzávalók

8 zsenge karalábé
1 közepes fej vöröshagyma
1 nagy csokor petrezyelyem zöld
40 dkg darált hús
1 tojás
2 cikk fokhagyma
6 dkg rizs
2 evőkanál liszt
4 dl tejföl
1 csapott evőkanál ételízesítő
őrölt bors