Pontyleves

Pontyleves

2012-05-29 17:10:12 | Módosítva: 2012-05-29 17:11:33

Nem azonos a halászlével, de ez is nagyon finom, tartalmas, akár egy főételnek is megfelel.

Elkészítés

A pontyot megtisztítjuk, földaraboljuk (ha tudjuk: kifilézzük). Személyenként 2 halszeletet alaposan besózunk és félretesszük. A vöröshagymát karikára vágjuk, és kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a zúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük 1 liter vízzel és a borral. Beletesszük a karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a feldarabolt paradicsomot, zöldpaprikát, a hal fejét, farkát, és gerinccsontját, valamint a babérlevelet. Lassan főzzük 1 órán keresztül. A levet átszűrjük, felforraljuk, majd beleengedjük a félretett haldarabokat, és lassan készre főzzük (kb. 20 perc). A tejfölt simára keverjük a liszttel, behabarjuk vele a levest, és kiforraljuk. Kóstoljuk, utánaízesítjük, végül citromlével tesszük pikánsabbá.

Hozzávalók

1.5 kg ponty
1 nagy fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
2 cikk fokhagyma
1 közepes paradicsom
1 húsos zöldpaprika
1 teáskanál pirospaprika
1 evőkanál citromlé
1 babérlevél
2 dl fehérbor
2 dl tejföl
bors