2012-05-29 17:10:12 | Módosítva: 2012-05-29 17:11:33
Nem azonos a halászlével, de ez is nagyon finom, tartalmas, akár egy főételnek is megfelel.
Elkészítés
A pontyot megtisztítjuk, földaraboljuk (ha tudjuk: kifilézzük). Személyenként 2 halszeletet alaposan besózunk és félretesszük. A vöröshagymát karikára vágjuk, és kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a zúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük 1 liter vízzel és a borral. Beletesszük a karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a feldarabolt paradicsomot, zöldpaprikát, a hal fejét, farkát, és gerinccsontját, valamint a babérlevelet. Lassan főzzük 1 órán keresztül. A levet átszűrjük, felforraljuk, majd beleengedjük a félretett haldarabokat, és lassan készre főzzük (kb. 20 perc). A tejfölt simára keverjük a liszttel, behabarjuk vele a levest, és kiforraljuk. Kóstoljuk, utánaízesítjük, végül citromlével tesszük pikánsabbá.
Hozzávalók
1.5 kg | ponty |
1 nagy fej | vöröshagyma |
1 szál | sárgarépa |
1 szál | fehérrépa |
2 cikk | fokhagyma |
1 közepes | paradicsom |
1 húsos | zöldpaprika |
1 teáskanál | pirospaprika |
1 evőkanál | citromlé |
1 | babérlevél |
2 dl | fehérbor |
2 dl | tejföl |
só | |
bors |