Cseresznyés piskótalepény

Cseresznyés piskótalepény

2012-05-18 10:54:03 | Módosítva: 2012-05-18 10:55:01

Egyszerűen elkészíthető házi édesség. Langyosan, vagy hidegen, porcukorral meghintve szeleteljük.

Elkészítés

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, és megszórjuk kristálycukorral. Legalább 1 órán keresztül hagyjuk állni, néha átkeverjük, ezután mérsékelt lángon 2-3 percig főzzük.
A tojások sárgáját habosra keverjük 5 dkg porcukorral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a másik 5 dkg porcukorral. Ebbe keverjük a kikevert tojássárgáját, majd a lisztet ügyesen apránként, hogy a massza ne essen össze.
Két kerek tortaformát kivajazunk, meghintjük liszttel, és a masszát kettéosztva beleöntjük. Középmeleg sütőben 4-5 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e (ha egy fogvájót beleszúrunk, és tésztaragacs marad rajta, akkor tovább kell sütni), kivesszük a sütőből, a tetejüket egy csipetnyi liszttel megszórjuk, és középen bevágjuk (de nem vágjuk ketté!). Kiborítjuk egy nagy tálra (most a vágott felület került alulra…), és az egyik felére rákenjük a frissen főtt cseresznyét, ráhajtjuk a másik felét, így két darab, félkör alakú lepényt kapunk. Megszórjuk vaníliás porcukorral, és forrón kínáljuk.

A piskótalepény titka: a piskóta sütését úgy időzítsük, hogy akkor legyen készen, amikor a cseresznye megfőtt, és azonnal, forrón tölthetjük a tésztába. Erre azért kell ügyelni, mert forrón a legfinomabb, és ha csak néhány percig is áll sütés után, összeesik és már nem olyan szép.

Tálalás

A piskótalepényt készíthetjük eperrel, ribizlivel, naranccsal, banánnal – csak a cukor mennyiségére ügyeljünk!

Képek

Hozzávalók

45 dkg cseresznye
15 dkg kristálycukor
8 darab tojás
10 dkg porcukor
12 dkg liszt
kevés vaj
1 zacskó vaníliás cukor