2012-04-27 13:41:05 | Módosítva: 2012-04-27 13:41:31
A brokkolit többféleképpen lehet felhasználni, levesnek, köretnek egyaránt elkészíthető. Ez egy egyszerű, és isteni finom leves. A pirított szemlekockák különlegessé teszik az egyébként is kiváló íz hatást. Nem csak melegen, hanem nyáron hidegen, lehűtve is fogyasztható.
Elkészítés
A csirkehúst pépesre daráljuk, összekeverjük a tejföllel, a tojással, a búzadarával, majd sóval, és szerecsendióval ízesítjük. A masszát 15 percig hagyjuk állni, hogy duzzadjanak a daraszemek.
A brokkolit megtisztítjuk, a szárat vékony karikára vágjuk, a virágját kis darabokra szedjük, a leveleit apróra vágjuk. Fölforralunk 1 liter vizet, beledobjuk a leveskockát, és a brokkolit. Lassan, gyöngyözve főzzük. Közben egy leveses fazékban megforrósítjuk a margarint, és megfonnyasztjuk benne a nagyon apróra vágott, vagy reszelt vöröshagymát. Felöntjük a levessel, fölforraljuk, majd takarékra vesszük a lángot, és a brokkolit puhára főzzük. Levesszük a tűzről, és hagyjuk egy kicsit hűlni. Merülőmixerrel pépesítjük, vagy turmixoljuk a levest, beleöntjük a bort (elhagyható), borssal, szerecsendióval ízesítjük, és ha kell, utánasózunk. Belekeverjük a tejfölt is. Visszatesszük a tűzre, és amikor forr, a masszából kiskanállal apró galuskákat szaggatunk bele. Kb. 4 percig lassan főzzük, és azonnal tálaljuk.
Hozzávalók
| 50 dkg | brokkoli |
| 1 kis fej | vöröshagyma |
| 1 evőkanál | margarin |
| 2 | húsleves kocka |
| 2 dl | tejszín |
| fél deci | fehérbor |
| 15 dkg | csirkehús |
| 2 evőkanál | tejföl |
| 1 | tojás |
| 1 evőkanál | búzadara |
| késhegynyi | őrölt szerecsendió |
| őrölt fehérbors | |
| só |
Tudnivalók
| Elkészítés ideje | 60 perc |
| Recept | 4 főre |