Orjaleves

- 120 perc

Orjaleves

2012-04-23 12:32:33 | Módosítva: 2012-04-23 12:33:57

Régebben a sertést – vágáskor - orjára (gerincre) vagy karajra bontották. Karajra bontás esetén a hátára fektetve a gerincet középen kettéhasítva vágták félbe a disznót. Orjára bontás esetén az orrára (orjára), hasára fektetve a hát irányából a bordákat a gerinchús tövében átvágva, a fejtőtől a farokig a gerincet egészben kivéve történt a feldolgozás. Az így kivett gerinc valamelyik részéből készített húsleves az orjaleves.

Elkészítés

A sertésgerincet feltesszük másfél liter vízben főni. Hozzárakjuk a megtisztított zellert, a fokhagymát, és a szemesborsot. Amikor a hús félig puha, bezöldségeljük (a megtisztított, de egészben hagyott sárgarépákat, fehérrépát, vöröshagymát, és a gombát beletesszük), sózzuk, ízesítjük köménnyel, és lassan, gyöngyözve főzzük. Ha minden puha, félrehúzzuk, és hagyjuk állni, leülepedni.

Tálalás

Zsemlekockával tálaljuk a levest, az orját tálra tesszük, és ecetes tormát kínálunk hozzá

Hozzávalók

1 kg orja, vagyis sertésgerinc
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kis zeller
1 kis fej vöröshagyma
2-3 szem gomba
3 cikk fokhagyma
1 mokkáskanál szemesbors
fél mokkáskanál őrölt kömény
vajban pirított zsemlekocka
ecetes torma

Tudnivalók

Elkészítés ideje120 perc
Recept4 főre
CukormentesIgen
LisztmentesIgen