2012-04-23 12:32:33 | Módosítva: 2012-04-23 12:33:57
Régebben a sertést – vágáskor - orjára (gerincre) vagy karajra bontották. Karajra bontás esetén a hátára fektetve a gerincet középen kettéhasítva vágták félbe a disznót. Orjára bontás esetén az orrára (orjára), hasára fektetve a hát irányából a bordákat a gerinchús tövében átvágva, a fejtőtől a farokig a gerincet egészben kivéve történt a feldolgozás. Az így kivett gerinc valamelyik részéből készített húsleves az orjaleves.
Elkészítés
A sertésgerincet feltesszük másfél liter vízben főni. Hozzárakjuk a megtisztított zellert, a fokhagymát, és a szemesborsot. Amikor a hús félig puha, bezöldségeljük (a megtisztított, de egészben hagyott sárgarépákat, fehérrépát, vöröshagymát, és a gombát beletesszük), sózzuk, ízesítjük köménnyel, és lassan, gyöngyözve főzzük. Ha minden puha, félrehúzzuk, és hagyjuk állni, leülepedni.
Tálalás
Zsemlekockával tálaljuk a levest, az orját tálra tesszük, és ecetes tormát kínálunk hozzá
Hozzávalók
1 kg | orja, vagyis sertésgerinc |
2 | sárgarépa |
1 | fehérrépa |
1 kis | zeller |
1 kis fej | vöröshagyma |
2-3 szem | gomba |
3 cikk | fokhagyma |
1 mokkáskanál | szemesbors |
fél mokkáskanál | őrölt kömény |
só | |
vajban pirított | zsemlekocka |
ecetes torma |
Tudnivalók
Elkészítés ideje | 120 perc |
Recept | 4 főre |
Cukormentes | Igen |
Lisztmentes | Igen |