Palacsintakészítés

Palacsintakészítés

2012-04-05 10:23:32 | Módosítva: 2012-04-05 10:24:01

A palacsinta – legalábbis ahogy mi ismerjük – jellegzetesen magyar étel. Különösen az édes, különböző töltelékekkel töltött fajtái a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt kedvencei.

Elkészítés

Egyik változat: 20 dkg finomliszt, 2 egész tojás, 4 dl szódavíz, 2 dl tej, 0,5 dl olaj, csipetnyi só.
Egy mély tálba szitáljuk a lisztet, kis mélyedést készítünk a közepére, ide ütjük a tojásokat. Megsózzuk, majd beleöntjük a tejet. Jól elkeverjük, hozzáadjuk az olajat, aztán a szódavízzel fokozatosan higítjuk, és csomómentesre kikeverjük. A tészta folyós, tejszínsűrűségű legyen.
Másik változat: 3/4 liter tej, 1 citrom reszelt héja, 1,5 dl olaj, 4 tojás, liszt, só. A tejet annyi liszttel keverjük el, hogy megfelelő sűrűségű tésztát kapjunk, beletesszük a citromhéjat, megsózzuk, hozzákeverjük az olajat, majd utoljára a felvert tojásokat adjuk hozzá.


Tanácsok:


- A simára kikevert tésztát legalább 30 percet pihentessük, majd keverjük át, és ha besűrűsödött, adjunk hozzá még egy kevés szódavizet vagy tejet.
- A legjobb sütő az öntöttvas palacsintasütő, ma már azonban ilyesmit csak örökölni lehet. Körülbelül 20 cm átmérőjű teflon sütőt használjunk palacsintasütéshez, de tudnunk kell, hogy a teflon lassabban süt, mint a vas.
- Forrósítsuk meg a serpenyőt, kenjük meg egy kiskanál olajjal. Kisebb merőkanállal öntsünk a közepére tésztát, és körkörös mozdulatokkal folyassuk szét a kerek serpenyőben. Dolgozzunk gyorsan, és ne emeljük magasra a serpenyőt, mert megáll a palacsinta sülése.
- Amikor a palacsinta széle picit felpöndörödik, nyúljunk alá omlettlapáttal vagy széles pengéjű késsel, és egy mozdulattal fordítsuk meg. Ez a fele gyorsabban megpirul, mint az előző.
- A jó palacsinta vékony, világos zsömleszínű.
- Borítsuk ki a megsült palacsintát egy lapos tányérra.
- Ha picit odakapott, akkor olajozzunk újra és csak utána süssük a következőt. Egyébként a palacsinta - jó serpenyőben - önmagát olajozza.
- A palacsintatésztába soha ne tegyünk cukrot, mert odaégeti. Az édes töltelékekhez is tökéletesen megfelelő ez a semleges ízű palacsinta. 

Képek

Hozzávalók

20 dkg finomliszt
2 egész tojás
4 dl szódavíz
2 dl tej
0,5 dl olaj
csipetnyi