Puliszka

Egyszerű, de változatos étel

Puliszka

2014-03-17 15:21:57 | Módosítva: 2014-03-17 15:27:56

A puliszka elkészítési módja nagyon egyszerű: a kukoricadarát, vagy lisztet, vagy ezek keverékét vízben vagy tejben megfőzzük. A víz mennyiségétől függően a puliszka kemény, félkemény vagy híg lesz. A kemény puliszka szeletelhető, grillezhető, kenyérhelyettesítő. A hígabbak főzelékszerűen kanalazhatóak. Ehető édesen, sósan, zöldségesen, köretként, túróval, tejföllel, illetve az édes változat lekvárral ízesítve stb. Könnyű, kalóriaszegény étel, természetesen ez csak akkor igaz, ha a hozzá kevert ízesítés is megfelel ennek.

Elkészítés

Forraljuk fel a vizet és sózzuk meg. Óvatosan, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a kukoricalisztet, hogy ne csomósodjon, és főzzük kásává. Amikor besűrűsödik, keverjünk hozzá egy kevés vajat és hagyjuk hűlni.


Hagyományosan a puliszkát bográcsban készítették, sós vizet forraltak, a kukoricakását beleszórták, és keverés nélkül hagyták, hogy nagy gombóc formájában összefőjön. Ezt követően összekeverték a sűrűvé főtt kukoricát és a főző vizet. Ebből a masszából egy tömény pép keletkezett, amelyet szikkadás után madzag segítségével lehetett szeletekre vágni. A szeletelt puliszkát fogyasztották köretként, keményebb változatát kenyérként. A magyar, erdélyi szász, román, bolgár, ukrán hagyományos étkezésben egyaránt megtalálható.

Képek

Hozzávalók

20 dkg kukoricaliszt
1 liter víz vagy tej
2 dkg vaj