2014-03-06 16:38:13 | Módosítva: 2014-03-06 16:46:23
A paprika mindkét formája, de különösen egy kevés erős paprika serkentőleg hat az emésztésre. Ezt a tulajdonságát felhasználják azok, akiknek a gyomorműködése nem megfelelő.
Elkészítés
Paprikás-hagymás zsemle
A megtisztított vöröshagymát lereszeljük. Forró olajon üvegesre pirítjuk, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a sót és a pirospaprikát. Hagyjuk kihűlni. Közben az élesztőt simára keverjük 0,5 dl langyos tejjel és a cukorral. Letakarva hagyjuk, így felfuttatjuk. A liszthez hozzátesszük a már kihűlt pirított hagymát, a felfutott élesztőt és a megmaradt, langyos tejet.
A tésztát alaposan kidolgozzuk, ezután cipóba formálva, liszttel meghintett tálba rakjuk. A tetejét is belisztezzük, letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán ismét átgyúrjuk, 12 darabra vágjuk, és zsemléknek megformálva sütőlemezre tesszük.
Félórai újabb pihentetés után előmelegített, közepesen meleg sütőben megsütjük.
A tésztát alaposan kidolgozzuk, ezután cipóba formálva, liszttel meghintett tálba rakjuk. A tetejét is belisztezzük, letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán ismét átgyúrjuk, 12 darabra vágjuk, és zsemléknek megformálva sütőlemezre tesszük.
Félórai újabb pihentetés után előmelegített, közepesen meleg sütőben megsütjük.
Paprikás kalács
Először az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A liszttel, 2 kanálnyi olajjal, a tojással jól kidagasztjuk. Konyharuhával lefedve, melegebb helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, egy gyúródeszkán kétfelé vágjuk, hosszúkásra nyújtjuk. Kanállal a tésztára kenjük a piros paprikát, megszórjuk cukorral, majd kevés olvasztott zsírral meglocsoljuk a tölteléket. Feltekerjük, tepsibe helyezzük, s hagyjuk újra megkelni. Felvert tojással megkenjük a tetejét, közép meleg sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük, szeletelve tálaljuk.
Képek
Hozzávalók
Paprikás-hagymás zsemléhez | |
35 dkg | finomliszt |
1 dkg | friss élesztő |
1 teáskanál | cukor |
1,5 dl | tej |
2 evőkanál | olja |
1 közepes fej | vöröshagyma |
1 púpozott mokkáskanál | piros fűszerpaprika |
1 csapott teáskanál | só |
2 db Paprikás-kalácshoz | |
05 l | tej |
3 evőkanál | cukor |
5 dkg | élesztő |
80 dkg | liszt |
1 | tojás |
2 csapott evőkanál | pirospaprika |
8 evőkanál | cukor |
kevés | zsír vagy olaj |
pici | só |