Zsemle, kalács paprikával

Zsemle, kalács paprikával

2014-03-06 16:38:13 | Módosítva: 2014-03-06 16:46:23

A paprika mindkét formája, de különösen egy kevés erős paprika serkentőleg hat az emésztésre. Ezt a tulajdonságát felhasználják azok, akiknek a gyomorműködése nem megfelelő.

Elkészítés

Paprikás-hagymás zsemle

A megtisztított vöröshagymát lereszeljük. Forró olajon üvegesre pirítjuk, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a sót és a pirospaprikát. Hagyjuk kihűlni. Közben az élesztőt simára keverjük 0,5 dl langyos tejjel és a cukorral. Letakarva hagyjuk, így felfuttatjuk. A liszthez hozzátesszük a már kihűlt pirított hagymát, a felfutott élesztőt és a megmaradt, langyos tejet.
A tésztát alaposan kidolgozzuk, ezután cipóba formálva, liszttel meghintett tálba rakjuk. A tetejét is belisztezzük, letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán ismét átgyúrjuk, 12 darabra vágjuk, és zsemléknek megformálva sütőlemezre tesszük.
Félórai újabb pihentetés után előmelegített, közepesen meleg sütőben megsütjük.


Paprikás kalács
Először az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A liszttel, 2 kanálnyi olajjal, a tojással jól kidagasztjuk. Konyharuhával lefedve, melegebb helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, egy gyúródeszkán kétfelé vágjuk, hosszúkásra nyújtjuk. Kanállal a tésztára kenjük a piros paprikát, megszórjuk cukorral, majd kevés olvasztott zsírral meglocsoljuk a tölteléket. Feltekerjük, tepsibe helyezzük, s hagyjuk újra megkelni. Felvert tojással megkenjük a tetejét, közép meleg sütőben 50-60 perc alatt készre sütjük, szeletelve tálaljuk.


Képek

Hozzávalók

Paprikás-hagymás zsemléhez
35 dkg finomliszt
1 dkg friss élesztő
1 teáskanál cukor
1,5 dl tej
2 evőkanál olja
1 közepes fej vöröshagyma
1 púpozott mokkáskanál piros fűszerpaprika
1 csapott teáskanál
2 db Paprikás-kalácshoz
05 l tej
3 evőkanál cukor
5 dkg élesztő
80 dkg liszt
1 tojás
2 csapott evőkanál pirospaprika
8 evőkanál cukor
kevés zsír vagy olaj
pici