Lilahagyma-kocsonya

Lilahagyma-kocsonya

2013-12-16 16:23:40 | Módosítva: 2013-12-16 16:25:32

Ha nem is a Szentestére való étel a kocsonya, de az ünnepek környékén azért mindenkinek ajánljuk. Igazi téli finomság.

Elkészítés

A megtisztított lilahagymát vastag szeletekre vágjuk, fazékba tesszük, felöntjük 5 dl vörösborral, és közepes lángon 15 percig főzzük. Közben belecsorgatjuk a mézet, sózzuk, borsozzuk, és rászórjuk az apróra vágott kakukkfüvet. Mielőtt a hagyma teljesen megpuhulna, az olajat is hozzáadjuk.

A zselatinport 3 evőkanálnyi hideg vízben csomómentesre keverjük, és a forrásban lévő hagymára öntjük. Amint ismét forrni kezd, lehúzzuk a tűzről, és néhány percig hagyjuk hűlni.
Kiolajozunk egy őzgerincformát, és a fűszeres-boros hagymát beleöntjük. Megvárjuk, míg teljesen kihűl, ekkor hűtőszekrénybe tesszük, hogy egészen megdermedjen.
Tálalás előtt mártást készítünk, annyi idővel előbb, hogy legyen ideje langyosra hűlni. Egy serpenyőben a cukrot aranybarnára pirítjuk, ráöntjük a 2 dl bort, és 5 percig forraljuk. Ezután apránként, folyamatosan kevergetve öntjük hozzá a tejszínt. Egyet forralunk még rajta, és lehúzzuk a tűzről.

Tálalás

Tálaláskor a formát forró vízbe mártjuk, a lilahagyma-kocsonyát kiborítjuk belőle, deszkára tesszük, és forró vízbe mártott késsel vastagabb szeletekre vágjuk. Párolt brokkolirózsákkal, a mártással leöntve, félbe vágott, pirított zsömleszeletekkel kínáljuk.

Hozzávalók

40 dkg lilahagyma
5+2 dl félédes vörösbor
2 evőkanál méz
1 ágacska friss kakukkfű
2 evőkanál olaj
2 csapott kiskanál zselatinpor
őrölt bors
2 evőkanál cukor
1,5 dl tejszín
20 dkg brokkoli