2013-12-16 16:23:40 | Módosítva: 2013-12-16 16:25:32
Ha nem is a Szentestére való étel a kocsonya, de az ünnepek környékén azért mindenkinek ajánljuk. Igazi téli finomság.
Elkészítés
A megtisztított lilahagymát vastag szeletekre vágjuk, fazékba tesszük, felöntjük 5 dl vörösborral, és közepes lángon 15 percig főzzük. Közben belecsorgatjuk a mézet, sózzuk, borsozzuk, és rászórjuk az apróra vágott kakukkfüvet. Mielőtt a hagyma teljesen megpuhulna, az olajat is hozzáadjuk.
Kiolajozunk egy őzgerincformát, és a fűszeres-boros hagymát beleöntjük. Megvárjuk, míg teljesen kihűl, ekkor hűtőszekrénybe tesszük, hogy egészen megdermedjen.
Tálalás előtt mártást készítünk, annyi idővel előbb, hogy legyen ideje langyosra hűlni. Egy serpenyőben a cukrot aranybarnára pirítjuk, ráöntjük a 2 dl bort, és 5 percig forraljuk. Ezután apránként, folyamatosan kevergetve öntjük hozzá a tejszínt. Egyet forralunk még rajta, és lehúzzuk a tűzről.
Tálalás
Tálaláskor a formát forró vízbe mártjuk, a lilahagyma-kocsonyát kiborítjuk belőle, deszkára tesszük, és forró vízbe mártott késsel vastagabb szeletekre vágjuk. Párolt brokkolirózsákkal, a mártással leöntve, félbe vágott, pirított zsömleszeletekkel kínáljuk.
Hozzávalók
40 dkg | lilahagyma |
5+2 dl félédes | vörösbor |
2 evőkanál | méz |
1 ágacska | friss kakukkfű |
2 evőkanál | olaj |
2 csapott kiskanál | zselatinpor |
őrölt bors | |
só | |
2 evőkanál | cukor |
1,5 dl | tejszín |
20 dkg | brokkoli |