A szuvidolás

2013-03-01 13:42:39 | Módosítva: 2013-03-01 14:45:55

A szuvid vagy eredeti írásmód szerint a "sous vide", a vákuum alatti hőkezelési technikát jelenti. Ezzel a - nem egyszerű - módszerrel tökéletesen megőrizhető a húsok zamata, nedvességtartalma, különlegesen kellemes állagúak lesznek, szétomlanak a szájban. Eltarthatóságuk is jelentősen növelhető.
A szuvidolást módszerét az ’70-es évek közepén fejlesztette ki Georges Pralus, a franciaországi Roanne-ben. Ma már a legnevesebb séfek, mint Paul Bocuse, Joel Robuchon, Charlie Trotter és Thomas Keller éttermeiben is használják az eljárást. A technológia lényege, hogy az előkészített (megmosott, fűszerezett, pácolt és felhasználási célnak megfelelően porciózott) élelmiszereket (általában húsokat, zöldségeket, fűszereket) légmentesen becsomagolják, és ezt követően egy lassú, több órás és alacsony de igen precíz hőmérsékletű (48-64°C) vízfürdőben megfőzik.A végeredmény teljesen eltér a megszokottól, más ez étel állaga, íze, tápanyag és vitamintartalma, stb.) Az eljárást követően például a bélszín vagy a libamell akár kiskanállal is kanalazható. A folyamat hőmérséklete és ideje szorosan összetartozik, magasabb hőmérséklet esetén kevesebb idő szükséges és viszont. A szuvid eljáráshoz használt légmentes csomagolást legegyszerűbben vákuumfóliázó géppel lehet megoldani, és ráadásul ennek az eljárásnak több előnye is van. A vákuumot követő légköri nyomás a gyorsan a termék belsejébe préseli a pácot illetve a fűszereket. Oxigénmentes környezetet biztosít, ezáltal hosszabb ideig megőrzi a termék a minőségét. Légmentesen lezárja a terméket, amely így az eljárást (hőkezelést) követően csíramentes, azaz a késztermék félkonzerv.


Zacskóban főzés

A lezárt zacskóban történő ételkészítés nem mai találmány. A disznóhólyagba, disznógyomorba, bélbe töltött ételeket évszázadokkal ezelőtt is már vízfürdőben, alacsony hőmérsékleten (70 – 80 °C), hosszú ideig főzték (abálták). A vákumfóliázott terméket 55-60 °C-os folyadékba téve megfőzik (akár órákon, sőt napokon! át), mindvégig tartva a hőmérsékletet, majd gyorsan lehűtik (sokkolják) és 0 – 3 °C-os hűtőtárolókban tárolják. Felszolgálás előtt az ételt forró vízben felmelegítik, ha kell, sütőben egy kicsit megpirítják, és kész is. A szuvid technológiát a séfek elsősorban nem azért alkalmazzák minden kontinensen, hogy energiát, személyzetet vagy nyersanyagot takarítsanak meg, hanem mert ez eredményezi a tökéletességet. Így biztosak lehetnek abban, hogy éttermeikben bárhol a világban ugyanazt a minőséget tudják nyújtani.

Eszközök

A vákuumos főzés speciális vákuumos főzőfelszerelést igényel. Az egyik maga a vákuumozó, amely majdnem teljesen oxigén- és légmentes teret hoz létre az alapanyagok körül. A másik eszköz a temperáló termosztát, amely tizedfok pontossággal hőkezeli a terméket, s ez a pontosság a technológia lelke.Emellett az ételkészítéssel kapcsolatos előírások a lehető legszigorúbbak. Meg kell tanulni, hogyan kell a zacskóban lévő étel közepének a hőmérsékletét megmérni. Hőkezelés után a termék maghőmérsékletét gyorshűtéssel 3 °C alá kell csökkenteni, melynek eredményeképpen a terméket legalább 21, legfeljebb 40 napig tárolhatjuk minőségromlás nélkül. Utószennyeződés kizárva, mivel a termék a felhasználásig légmentesen zárt csomagban kerül raktározásra. Amennyiben azonnal -18 °C-ra fagyasztjuk a terméket, az eltarthatósági idő akár 18 hónapra emelhető. Felhasználás előtt 60 °C-os temperáló fürdőben felmelegítjük a terméket, a hőmérséklet pontosságát maghőmérővel ellenőrizzük, ezután elkészítjük (pár pillanatig a megfelelő edényben sütjük) és tálaljuk az ételt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://gasztronom.ezermester.hu/cikk-6154/A_szuvidolas