Érdekességek a citromról

2012-03-26 14:46:42 | Módosítva: 2012-03-30 09:37:29

A citrusfélék közé tartozó déligyümölcsnek számos élettani előnye van, amiket sokan ismernek. Ezek mellé összegyűjtöttünk néhány rendhagyó felhasználási lehetőséget.
  • A perzsák már az időszámításunk kezdete előtt is termesztettek citromot. A mediterrán térség első citromfaligeteiről az I. századból származnak feljegyzések.
  • A citromfák egész évben teremnek. Egy fa 220-250 kilogram citromot is adhat ennyi idő alatt.
  • Sokkal több levet nyerhetünk a citromból, ha néhány percig forró vízbe helyezzük a felhasználás előtt.

Szépség, egészség

  • Torokfájás esetén egy citrom levéből és ugyanilyen mennyiségű vízből készítsük oldatot és ezzel gargalizáljunk. Antibakteriális hatásának köszönhetően a fájdalom hamar enyhül.
  • Magas C-vitamin tartalma segít a skorbut megelőzésében. A brit haditengerészet kötelékében szolgáló katonáknak a mai napig kötelező citromot fogyasztani a fogínyvérzés és fogvesztés elkerülése érdekében. 
  • A citromtermesztés iránti igény Kaliforniában érte el a csúcsát, az aranyláz idején (1849-ben). Az aranyásók a tengerészekhez hasonlóan a skorbutot kívánták megelőzni vele, és hatalmas összegeket fizettek egy-egy darabért. Jelenleg Kalifornia és Arizona állam adják az Egyesült Államok citromtermésének 95%-át.

  • Európában a reneszánsz korban a divatos hölgyek citromlével tették puhává és vörössé ajkaikat.
  • Dús, élénk színű, kellemes illatú hajunk lehet, ha citromból és vízből készült oldattal öbljtjük át frizuránkat. Hajápoló szerként tartják számon az olivaolajat és a vitaminokban gazdag sört is!

Tisztítás

  • A citrom az egyik leghatékonyabb és legkörnyezetbarátabb folteltávolító. Ha citrom nem áll rendelkezésünkre, gyógyszertárban olcsón vehető citromsav, amit vízben feloldva semleges, szagtalan tisztítószert nyerünk, amivel a kellemetlen szagú ecetet is kiválthatjuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://gasztronom.ezermester.hu/cikk-5666/erdekessegek_a_citromrol