Paul Newman kedvenc tortája

2012-02-15 11:14:38 | Módosítva: 2012-02-15 11:14:52

Ez az egyik legkülönlegesebb desszert, amit valaha is készítettek. Paul Newman nevéhez köthető, az ő kedvence volt évekkel ezelőtt, de higgyék el, ma is nagyon finom. Elkészítéséhez mindössze 15 perc szükséges. Reméljük, sokan kipróbálják!

Hozzávalók
10-12 dkg narancsízű étcsokoládé (ez nagyon fontos része a receptnek), 12 nagy tojásfehérje, 1 csésze rétes liszt, 1 ¼ csésze cukor, ½ teáskanál só, 1 evőkanál citromlé, 3 teáskanál vanília-kivonat, 1 evőkanál narancs héja, reszelve vagy frissen vágva.

Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra. Győződjünk meg róla, hogy a tepsi tiszta, száraz és zsírmentes. A csokoládét reszeljük le finom sajtreszelővel. Válasszuk szét a tojás összetevőit, és hagyjuk a tojásfehérjét szobahőmérsékleten kb. 15 percig állni. Tegyünk 1 csésze lisztet, 1/4 csésze cukrot, sót egy darab zsírpapírra, és szitáljuk össze őket, legalább háromszor.

Verjük fel a tojásfehérjét habosra, adjuk hozzá a citromlevet, és újra verjük fel. Szórjuk rá a maradék cukrot, és továbbra is tartsuk habosra felverve a habverő közepes fokozatán, amíg fényes és puha csúcsokat formál, melyeknek kihajlik a teteje. Ne verjük túl, mert a tojás fehérje összeesik.


Óvatosan keverjük bele a vanília port, és a narancshéjat, majd a csokoládé reszeléket és a többi hozzávalót. Öntsük a tésztát a cső formájú tepsibe, és süssük 45 percig, amíg a tetején enyhén megbarnul.

Ezután vegyük ki a sütőből, és fordítsuk ki a tepsiből. Hagyjuk a süteményt hűlni 30-45 percig. Feltálalás előtt öntsünk rá kevés folyékony csokoládét és helyezzünk rá narancs gerezdeket. Tehetünk rá kevés tejszínhabot is.
Paul Newman így szerette.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: paul newman, torta

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://gasztronom.ezermester.hu/cikk-5576/Paul_Newman_kedvenc_tortaja