Halászlé karácsonyra

Halászlé karácsonyra

2012-12-17 13:34:48 | Módosítva: 2012-12-21 10:53:37



A halászlé és a halleves jellegzetes karácsonyi ételünk. Rendszerint a Szentesti ebédasztalra kerül, legfeljebb könnyű tésztaféle második fogással. Azon a napon a vacsora sem a fogyókúráról szól: Sült csirke, pulyka, rántott hal szokott a menüben szerepelni.

Elkészítés


Halászlé
Hozzávalók: 1 kg apró hal, személyenként 2 szelet ponty, 25 dkg halbelsőség, 3 fej vöröshagyma, 1 csapott evőkanál pirospaprika, só.
Az apró halat és a hagymákat megtisztítjuk. Egy nagy lábasban rétegesen lerakjuk: egy réteg hagymakarika, egy réteg hal. Leöntjük vízzel, hogy jól ellepje. Teszünk bele 1 csapott evőkanál sót, és lassan, lefedve főzzük 1 órán keresztül. Belekeverjük a pirospaprikát, és még egy fél órát főzzük. Aprólyukú szűrőn egy gömbölyű csésze segítségével, vagy passzírozóval áttörjük: sűrű mártást kapunk. Forróvízzel felhigítjuk, felforraljuk, beletesszük a halszeleteket, a belsőséget és 15-20 perc alatt készre főzzük.

Halleves
Hozzávalók: 1 kg ponty, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 2 dl fehérbor, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 2 babérlevél, 1-1 zöldpaprika és paradicsom, 1 pohár tejföl, liszt, citromlé, petrezselyemzöld, só.
Vehetünk egy körülbelül másfél kilós tisztított pontyot, levágjuk a fejét és a farkát, a haltörzsből kiemeljük a gerincet, a többit beirdaljuk, kisebb darabokra vágjuk és besózzuk. Másik lehetőség, hogy halszeleteket veszünk - személyenként 2 darabot - és hozzá 2-2 fejet, farkat. A második esetben sokkal kevesebb a munkánk, és nem veszítjük el a türelmünket idejekorán, már a hal darabolásánál.
Egy nagy, vagy két kisebb fej vöröshagymát megtisztítunk, karikára vágunk, egy nagyobb lábasban kevés zsíron megfonnyasztjuk. Hozzátesszük a zúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, és azonnal felöntjük egy kevés vízzel, valamint 2 dl fehérborral. Beletesszük a hal fejét-farkát-gerincét, karikára vágva a sárgarépát és a fehérrépát, és felöntjük annyi vízzel, hogy jó bőven ellepje. Beleteszünk babérlevelet, zöldpaprikát, paradicsomot, és 1 órán át nagyon lassan főzzük. A besózott haldarabokat egy fazékba, vagy nagyobb lábasba tesszük, a kész levet rászűrjük, és nagyon lassan készre főzzük. Egy pohár tejfölt simára keverünk 1 púpos evőkanál liszttel, a levest behabarjuk, utánaízesítünk és felforraljuk. Tálalásnál kevés citromlével tesszük pikánsabbá, és megszórjuk egy-egy csipet finomra vágott petrezselyemzölddel.

Képek

Hozzávalók

1 kg apró hal
személyenként 2 szelet ponty
25 dkg halbelsőség
3 fej vöröshagyma
1 csapott evőkanál pirospaprika
Halleveshez
1 kg ponty
1 nagy fej vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
1 csapott evőkanál pirospaprika
2 dl fehérbor
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
2 babérlevél
1-1 zöldpaprika, paradicsom
1 pohár tejföl
liszt
citrom
petrezselyemzöld