Puliszka

Puliszka

2012-09-27 13:21:17 | Módosítva: 2012-09-27 13:22:44

A puliszka kukoricalisztből készült kásás étel. Eredetileg hajdinából készült; kukoricalisztből főtt ételként a 18. században jelent meg. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, ganca, keményebb sült változata a görhe, illetve újabban polenta néven.

Elkészítés

A magyar, román, erdélyi szász, bolgár, ukrán hagyományos étkezésben egyaránt megtalálható; régebben az erdélyi szegény emberek fő tápláléka volt. Reggelinél, vacsoránál ez volt a főétel, ebédnél köretként ették.

Kevés sót teszünk 1 liter vizbe, és felforraljuk. Lassan a lobogó vízbe szórjuk a kukoricalisztet, miközben habverővel állandóan keverjük. Kis lángra téve, lefedve még kb. 10 percig főzzük. Ezután jól kikavarjuk. Az edény oldalánál körbevágjuk a puliszkát, tálra borítjuk, és fehér cérnával szeleteljük. Szaftos húsokhoz köretként adjuk, de önálló ételként is szerepelhet.

Hozzávalók

4 dl kukoricaliszt