Sült gombóc, mártással

Sült gombóc, mártással

2012-02-17 14:59:22 | Módosítva: 2012-09-27 10:29:26

Az „óvó” és „lakto” vegetáriánusoknak ajánljuk ezt a húsmentes egytálételt. A „vega” táplálkozásúaknak – akik csak nyerset esznek – viszont nem ezt javasoljuk.

Elkészítés

Hozzávalók: 4 zsemle, 25-30 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg reszelt sajt, 1 csokor kapor, (5 dkg sajt és kapor helyett 1 kis fej vöröshagyma és 2 cikk fokhagyma), 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 dl tejszín, késhegynyi őrölt szerecsendió, ugyanannyi őrölt fehérbors, só.

Elkészítjük a galuskatésztát a "Ropogós zsemlegombóc" leírása szerint, de még hozzákeverünk 5 dkg reszelt sajtot, és az apróra vágott kaprot is. (A másik ízesítés szerint a reszelt vöröshagymát, és a zúzott fokhagymát.) Kifőzzük a gombócokat, kiolajozott, tűzálló tálba tesszük, és leöntjük a következő sajtmártással: az olvasztott vajba keverjük a lisztet, habzásig forrósítjuk, majd felöntjük forró tejjel, szerecsendióval, borssal és sóval ízesítjük, belekeverjük a tejszínt, és a másik 5 dkg reszelt sajtot is. A tálat forró sütőbe toljuk, és világos pirosra sütjük a gombócok tetejét.  

Hozzávalók

4 zsemle
25-30 dkg liszt
2 tojás
10 dkg reszelt sajt
1 csokor kapor
5 dkg sajt és kapor helyett
1 kis fej vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
5 dkg vaj
2 dl tej
1 dl tejszín
késhegynyi őrölt szerecsendió
ugyanennyi őrölt fehérbors