Csicsóka ételek

Csicsóka ételek

2012-07-16 13:18:57 | Módosítva: 2012-07-16 13:21:37

A csicsókát ehetjük nyersen, vagy készítsünk belőle kompótot, levest, vagy főzeléket. Nagyon hamar megpuhul, ezt különösen tartsuk szem előtt, nehogy gusztustalan masszává főzzük. Megtisztítva, előfőzve egészben vagy darabolva fagyasztóba is tehetjük.

Elkészítés

Fogyókúrás csicsóka

A megsúrolgatott, megmosott csicsókát kettévágjuk, vágott felükkel fölfelé tepsibe rakjuk, és forró sütőben szép pirosra sütjük. A salátát összetépkedjük, összekeverjük a majonézzel, és a sült csicsóka mellé köretként tálaljuk.

Sült csicsóka petrezselyemmel és csirkével

A csirkecombok húsát csontig bevágjuk vagy megszurkáljuk. Majd alaposan bedörzsöljük sóval, borssal, tört fokhagymával. Aki a csirkebőrt rajta hagyja, az a bőr alá dugdossa be a fél fokhagyma cikkeket. Kiolajozott alufóliába lazán betekerjük, és sütőben puhára sütjük.
A megsúrolt, megmosott csicsókát megtörölgetjük, és forró olajban szép pirosra sütjük. Alaposan lecsepegtetjük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és a csirkecomb mellé tálaljuk.

Csicsókalepény I.

Az alaposan megsúrolt csicsókát és a megtisztított krumplit sajtreszelőn lereszeljük. Összekeverjük annyi liszttel, hogy formázható tésztát kapjunk. Lapos lepényeket formázunk, és bő forró olajban világos pirosra sütjük. Mivel a csicsóka édeskés, van, aki lekvárral keni meg a lepényeket, de sajtos tejföllel meglocsolva is nagyon finom.

Csicsókalepény II.

A csicsókát vékonyan meghámozzuk, lereszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, az apróra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, majd a liszttel alaposan eldolgozzuk.
Egy evőkanállal forró olajba szaggatjuk a tésztát, kissé ellapítjuk, és a lepény mindkét oldalát pirosra sütjük. Melegen tálaljuk, vékonyan megkenve tejföllel.

Csicsókaital

A csicsókát és az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd összekeverjük a mézzel (porcukorral). Turmixoljuk. Ízlés szerint citrommal ízesíthetjük, és vízzel, vagy tejjel hígítjuk. Hidegen kitűnő üdítőital.

Csicsókasaláta

A megtisztított csicsókát, vöröshagymát, kapribogyót és uborkát apróra összevágjuk, megszórjuk a finomra vágott petrezselyemzölddel és snidlinggel. A tárkonyecetbe apránként belekeverjük az olívaolajat, majd a mézet és kevés sót. Alaposan kikeverjük, és az összeforgatott zöldségekre öntjük.

Képek

Hozzávalók

Fogyókúrás csicsókához
1 kg csicsóka
2 dl majonéz
1 nagy fej saláta
Sült xsicsókáho
1 kg csicsóka
4 csirkecomb
1 csokor petrezselyemzöld
8 cikk fokhagyma
őrölt fehérbors
só, olaj
Csicsokalepényhez
75 dkg csicsóka
25 dkg burgonya
kevés Graham liszt
2 dl tejföl reszelt sajttalkeverve
vagy lekvár
Csicsóókalepény 2
8-10 közepes méretű csicsóka
3-4 evőkanál liszt
1 duci fokhagymagerezd
3 tojás
őrölt bors
tejföl
Csicsókaitalhoz
6-8 csicsókagumó
1 alma
2-4 kávéskanál porcukor
fél citrom
2-3 dl tej
Csicsókasalátához
40 dkg csicsóka
1 nagy vöröshagyma
1 közepes uborka
1 csokor petrezyelyem zöld
1 csokor snidling
maréknyi kapribogyó
1 dl olivaolaj
1 evőkanál méz
szűk 1 dl tárkonyecet
csipetnyi