Kelbimbó sokféleképpen

Kelbimbó sokféleképpen

2012-06-12 11:24:10 | Módosítva: 2012-06-12 11:42:32

A kelbimbó jól tárolható, fagyra nem érzékeny káposztaféle. A növény magas szárán, a nagy levelek hónaljában diónyi, tömör kis káposztafejecskék nőnek, ez a kelbimbó. Késő ősszel és télen kerül a piaci standokra, de mélyhűtve egész évben kapható.

Elkészítés

Kelbimbóleves rizzsel 

A megtisztított kelbimbókat 1 liter vízben a leveskockákkal föltesszük főni. Ha megpuhultak, szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük. Kevés olajon megfuttatjuk a lisztet, belekeverjük a zúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, fölengedjük egy kevés hideg vízzel, majd elkeverjük a tejföllel. Besűrítjük vele a levest. Beletesszük a megmosott rizst, megborsozzuk, és kiforraljuk. Visszatesszük a kelbimbókat, megvárjuk, míg újra felforr, lefedjük, lehúzzuk a tűzről, és néhány percig még állni hagyjuk, hogy a rizsszemek biztosan megduzzadjanak.

Kelbimbóleves tárkonnyal

A megtisztított kelbimbót a tejjel és 6 dl vízzel főni tesszük. Beletesszük a leveskockákat, megborsozzuk, hozzátesszük a tárkonyt, és egészen puhára főzzük. Néhány kelbimbót félreteszünk a tálaláshoz, a többi levest merülőmixerrel pépesítjük.
Tálaláskor a kelbimbókat elosztjuk a tányérokban, és a forró levest rámerjük.

Képek

Hozzávalók

Kelbimbóleves rizzsel
50 dkg kelbimbó
2 db. tyúkhúsleveskocka
5 dkg rizs
1 evőkanál liszt
2 nagy cikk fokhagyma
2 dl tejföl
1 mokkáskanál pirospaprika
őrölt feketebors
Kelbimbóleves tárkonnyal
30 dkg kelbimbó
6 dl tej
2 db leveskocka
1 csokor tárkony
őrölt bors