Téli reggeli

Gyümölcsös tallér vanília sziruppal

2015-02-23 17:14:09 | Módosítva: 2015-02-23 17:15:25

Előre elkészíthető gusztusos reggeli. Egy kávé mellett - után gyorsan bekapható, és vidáman indul a nap.

Omlós tésztát készítünk 250 g tönkölybúza sima lisztből, amit átszitálunk. Mélyedést nyomunk a közepébe. Beleteszünk 175 g biomargarint, 60 ml pekmezt, 1 mokkáskanál vanília kaparékot, csipetnyi sót. Ujjbeggyel jól formázható tésztagömbbé gyúrjuk. Óvatosan kilapítgatjuk és 2 réteg sütőpapír közé téve 5 mm vastagságúra nyújtjuk. Tepsibe terítjük és legalább 20 percre a hűtőbe tesszük.
Gyümölcsös, vaníliás szirupot készítünk egy kisebb edényben. 250 ml pekmezbe beleteszünk 1 db hosszában kettévágott vanília rudat, kimagozott, aszalt gyümölcsöt 3-4 mm vastagra szeletelve: 8 szilvát, 8 sárgabarackot, 8 datolyát, 1 evőkanál barna mazsolát, tormareszelőn lereszelt sárgarépát. Felforraljuk, majd kihűtjük. 10 perc pihentetés után a vanília rudat kidobjuk, a gyümölcsöket lecsepegtetjük és félretesszük. A szirupot még 5-10 percig lassú tűzön tovább sűrítjük. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A tésztáról lehúzzuk a felső sütőpapír-réteget és hullámos szélű formával 4 db 10 cm átmérőjű tallért szaggatunk belőle. A leeső részeket újra gyúrjuk és nyújtjuk és egy ötödik tallért hozunk ki belőle.
Kimargarinozott tepsiben aranybarnára sütjük, 10 perc alatt. A gyümölcsöket elosztjuk a tallérokon és megszórjuk 1 evőkanál aprított pisztáciával, 1 evőkanál szezámmaggal, 1 evőkanál szeletelt mandulával. A mustmézet a tallérok köré öntjük, vagy kistányérokéra téve a tallért, a gyümölcsökre csorgatjuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
http://gasztronom.ezermester.hu/cikk-7124/Gyumolcsos_taller_vanilia_sziruppal