Morzsasüti

2012-02-13 11:37:24 | Módosítva: 2012-02-13 11:37:39

Aprósütemény és zserbó, vaníliás puding és bejgli, és, és… Kellene most valami más. Érdekes is legyen, egyszerű is legyen. Hogyan is van az a borzas? Valami finom roppanós alapra almát szeletelünk, aztán morzsalékos tésztával megszórjuk, ami ropogós-pirosra sül, középen a sült alma… Megvan, úgy hívják, hogy morzsasüti.

Először is bekapcsolom a sütőt, és beállítom 200 fokra. Azután hozzákezdek a süteményhez, vagyis alapnak készítek egy kelt tésztát: 40 dkg lisztet elkeverek egy zacskó szárított élesztővel (7 g-os kell hozzá), hozzáadok egy csipetnyi sót, 5 dkg porcukrot, 1 zacskó vaníliás cukrot, 2 dl langyos tejet, és 8 dkg lágy vajat. Ezt a konyhai robotgép dagasztó spiráljával tésztává dagasztom. Megszórom a gyúródeszkát liszttel, és kézzel is átgyúrom a tésztát. Ezután sütőpapírral kibélelem a közepes tepsimet, és a tésztát akkorára nyújtom, hogy éppen kitöltse a tepsit. Bele is igazítom szépen. Letakarva, meleg helyen pihentetem 15 percig. Közben megmosok 1,5 kg almát, meghámozom, a magházát kikanyarítom, és vékony szeletekre vágom.


A morzsatésztához 20 dkg lisztet, 10 dkg porcukrot, 1 zacskó vaníliás cukrot, 1 késhegynyi őrölt fahéjat, 5 dkg szeletelt mandulát, és 15 dkg lágy vajat a konyhai robotgéppel morzsás tésztává dolgozok össze.

A megkelt tésztát az almaszeletekkel egyenletesen beborítom, a tetején elosztom a morzsatésztát, a tepsit az előmelegített sütőbe tolom, és a süteményt kb. 30 perc alatt pirosra sütöm. Sütőrácsra téve hagyom kihűlni, majd kockákra vágva teszem az asztalra.


Térjünk csak vissza a pudinghoz…


Por nélkül készítem – elfelejtettük talán, hogy így is lehet? Fél liter 2,8%-os tejet összekeverek 12 dkg kristálycukorral, fölhasítok és kikaparok egy vanília rudat, belekeverem a tejbe a magokat, beletördelem a vanília rudat is, majd szórok bele egy csipetnyi sót is. Tűzre teszem, de amikor még csak langyos, kiveszek belőle egy csészével, a többit felforralom. Közben 7,5 dkg lisztet, és 5 tojássárgáját simára keverek a félretett tejjel (tejszín sűrűségűre). Amikor felforrt a tej, teaszűrővel kihalászom belőle a vaníliarúd darabokat, és állandó keverés közben belecsorgatom a tojásos keveréket. Közepes lángon, folyamatosan keverve főzöm, míg érzem, hogy besűrűsödik. Négy kis tálat kiöblítek hideg vízzel, és a kész pudingot belekanalazom. Langyosan beteszem a hűtőbe. Mivel ünnep van, díszítve tálalom: a kis tálka falánál meglazítom a pudingot, kistányérra borítom, és őszibarackbefőttet teszek mellé. Még egy kis tejszínhabot is nyomok rá, hogy elegánsabb legyen. 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: morzsa, alma, puding, desszert

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.