Dr. Alma az igazi családorvos

2012-02-10 10:21:33 | Módosítva: 2012-02-10 10:21:48

„Naponta egy alma a doktort távol tartja” – tartja a bölcs mondás évszázados megfigyelés alapján. Ez a finom gyümölcs beépült a mindennapjainkba, de a meséinkbe, legendáinkba is.

Egy kiskosárnyi enyhén fonnyadt almát néhány hete kerülgetjük a konyhában. Míg aztán tegnap egy sütőlapra alufóliát terítettem, az almákat kettévágtam, a magházukat kiemeltem, és az üregbe dióbelet tettem. Aztán megszórtam kristálycukorral, és betoltam a sütőbe. Közepes hőmérsékleten több mint egy óra hosszat sült, karamellizálódott, és olyan finom édesség lett belőle, hogy csuda.


„Naponta egy alma a doktort távol tartja” – tartja a bölcs mondás évszázados megfigyelés alapján. Ez a finom gyümölcs beépült a mindennapjainkba, de a meséinkbe, legendáinkba is.
Már a Paradicsomból is egy engedély nélkül leszakított alma miatt űzettünk ki. Paris királyfi aranyalmája miatt istennők haragudtak meg egymásra. Tell Vilmos a kisfia fejére tett egy piros almát, és onnan is le merte lőni. Hófehérke a gonosz mostoha mérgezett almájától került üvegkoporsóba (szerencsére jött a királyfi…).

Visszatérve Dr. Almához: az almalé láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság esetén igen jótékony hatású. Vitaminok egész sorát találjuk benne, a foszfor- és almasav-tartalma pedig jót tesz az agynak, szabályozza a vese és a máj működését. A benne lévő pektin segíti az emésztést, csökkenti a vér rossz koleszterinszintjét, és ezzel a szívbetegségek előfordulását is. Vagyis: nagyon fontos, hogy az alma szerepeljen a mindennapi étrendünkben. Fogyasszuk tehát nyersen, főzve, párolva, sülve, ízesítse a húsokat, keverjük zöldségköretekhez, készítsünk belőle csemegét…


Íme, itt egy angol édesség receptje: 2 nagy almát hámozzunk meg, vegyük ki a magházat, vágjuk cikkekre. Egy nagy serpenyőben olvasszunk meg 5 dkg vajat, szórjunk bele 4 evőkanál kristálycukrot (én a barnacukorhoz ragaszkodom), tegyük bele az almaszeleteket is, és állandóan kevergetve 7-8 percig karamellizáljuk. Szórjuk meg 1 evőkanál őrölt fahéjjal, és borítsuk az egészet egy kivajazott, nagyobb tűzálló tálba. Gyors mozdulatokkal – mintha linzertésztát készítenénk – dolgozzunk össze 18 dkg kristálycukrot, 18 dkg vajat, 1 zacskó vaníliáscukrot, és 25 dkg réteslisztet. Ezt a morzsalékos keveréket szórjuk egyenletesen az almára, és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süssük készre.


Ráadásul az egyszerű almafánk: 15 dkg lisztből, 2 dl sörből, 2 tojássárgájából keverjünk palacsintatésztát. Sózzuk meg, forgassunk bele 50-60 dkg apró kockára vágott almát, és a tojások habját. Egy evőkanállal szaggassunk fánkokat forró olajba, süssük világospirosra őket, szedjük papírtörlőre, és még forrón szórjuk meg fahéjas porcukorral.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.