Almapüré aranygaluskával

2012-02-09 11:18:48 | Módosítva: 2012-02-09 11:18:59

Kettő az egyben: vagyis könnyedén megtanulhatja az almapüré és az aranygaluska elkészítését, ha ezt a receptet elolvassa. Ha pedig a kettőt együtt kínálja, teljes lesz a siker...

Hozzávalók: 1 kg alma, 1,5 dl fehérbor, 1 citrom leve, 5 csapott evőkanál kristálycukor, 1 kis darab fahéj, 1 zacskó vaníliás cukor, 3-4 szegfűszeg.

A tészta hozzávalói: 40 dkg liszt, 3 dkg élesztő, kb. 1-2 dl tej, 3 csapott evőkanál kristálycukor, 1 egész tojás, 2 tojás sárgája, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg olvasztott vaj, 1 mokkáskanál só, egy kevés porcukor a szóráshoz.


Először a tésztát készítjük el: 1 dl langyos, enyhén cukrozott tejben fölfuttatjuk az élesztőt. Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzákeverjük az egész tojást, a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, a maradék kristálycukrot, a reszelt citromhéjat, a sót, és a megkelt élesztőt. Lágy tésztát dagasztunk, ha kell, még egy kis langyos tejet teszünk hozzá. A végén beledolgozzuk a vaj negyedrészét is. Amikor a tészta az edény falától és a kezünkről elválik, megszórjuk egy kevés liszttel, egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és két cipóra osztjuk. A cipókat egy kissé kinyújtjuk, hogy zölddiónyi darabokat szaggathassunk belőle. A két cipóból kb. 50 db kis tésztagombóc lesz. Egy közepes tepsit kikenünk vajjal és megszórjuk liszttel. A tésztadarabokat meggömbölyítjük, és olvasztott vajba mártva sorban lerakjuk egymás mellé a tepsiben. (Maradjon egy kevés olvasztott vaj!) A tepsit hideg sütőbe tesszük, és a tésztát közepes hőfokon aranybarnára sütjük.
Elkészítjük az almapürét: az almákat meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, kiszedjük a magházat belőlük. A negyedeket cikkekre összevágjuk és egy közepes lábosba tesszük. Hozzáadjuk a bort, a citrom levét, a kristálycukrot, a fahéjat, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget, és ráöntünk 2 dl vizet. Lefedve, gyakori kevergetéssel kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Kiszedjük belőle a szegfűszeget és a fahéjdarabot, a többit pedig turmixoljuk.

A megsült aranygaluskát a mártogatástól maradt olvasztott vajjal meglocsoljuk, és megszórjuk porcukorral. A tésztát kiborítjuk a tepsiből, darabjaira szedjük, és az almapürével kínáljuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.